Melanija Plančak rođena je 6. novembra 1954. godine u Ruskom Krsturu, gde je i provela svoj radni i životni vek. Po završetku srednje trgovačke škole, jedno vreme je radila kao trgovkinja, a krajem 80-tih godina prošlog veka počela je da se bavi fotografijom i video-snimanjem, što je uskoro postalo njeno glavno zanimanje.

Zajedno sa sinom Vladimirom osnovala je Foto-studio „Plančak“ i od početka 90-tih godina bila je jedan od glavnih fotografa i snimatelja svega što se dešavalo u Ruskom Krsturu i među Rusinima, ali je sarađivala i sa mnogima u Kuli, Vrbasu, Kucuri...

Fotografisala je i snimala sve – od privatnih porodičnih događaja do društvenih, obrazovnih, kulturnih, verskih, sportskih i privrednih manifestacija. Tako je, zahvaljujući njenom angažovanju preko fotografija i video-snimaka, doprinela tadašnjem i budućem arhiviranju istorije Ruskog Krstura. Između ostalog, snimila je i film povodom 250-godišnjice doseljavanja Rusina u ove krajeve.

Sahranjena je 17. decembra 2015. godine na krsturskom groblju, a na poslednji ispraćaj ispratila su je četiri sveštenika iz Ruskog Krstura i Kule, kao i mnogobrojni Krsturčani i poštovaoci njenog rada.

Nek jej je večna slava i hvala!

Pozovite prijatelje i rodbinu preminule/preminulog

Prijavite pomen

Prijavite